Stentøj og raku brændt ler

Kirsten Vinther,
Udsigten 19, 8960 Randers SØ
24834350

Jeg har i mange år undervist børn og unge i tegning, maleri og lerarbejde.

For mig er det afgørende at lave unikke ting. Siden 2011 har min store lidenskab været rakubrændt ler: Efter at leret er formet og blevet forglødet, glaserer jeg nogle af emnets flader. Herefter brænder jeg emnet i min rakuovn. Det er en gammel olietønde, som er blevet isoleret med keramisk uld. Ovnen bliver gasopvarmet. Når jeg kan se, at glasuren flyder, sætter jeg den rødglødende figur ned i en balje med træspåner. Der går ild i spånerne, og jeg lægger låg på. Nu foregår forbrændingen uden ilt, hvilket gør, at lerflader uden glasur bliver sorte. Det sorte ler og de farvede glasurflader er det, der fascinerer mig ved raku brænding.

I 2017 skulle brænding af stentøj afprøves. Jeg bruger samme type ler, som når jeg laver raku. Efter glasering bliver emnerne brændt ved en temp. på 1260 grader. Når tingene bliver brændt ved den høje temperatur, kan de tåle at stå udendørs. Raku brændte ting kan ikke tåle fugt med efterfølgende frost.

Udgangspunktet for min kreativitet er naturen, mennesket og rejseoplevelser, som jeg bearbejder og former i mit eget udtryk.

Både naturen og kvindefiguren inspirerer mig. Regnskovsture rundt i verden har virkelig inspireret og udfordret mig: at lave planten ”kandebærer” - at lave en stump regnskov med mennesker på toppen - at lave den nulevende fortidsfugl ”hoatzin” - at lave strudsefuglen ”kasuar”- - -                                                       

Jeg er fast udstiller på Sønderhald Udstillingen i Auning.

 

Ellers har jeg bl.a. andet udstillet hos:

COWI København, Vævestuen Voer, Kulturperronen Auning, NCC Århus
Den censurfri Randers, Fussingø Slot, Kunsthuset Randers,
Den Hørningske stiftelse, Helligåndshuset Randers, Kunst på Højriis Randers, Åbne Atelierdøre Viborg, Christiansbjerg Kunstforening Århus
Peter Møller Kunstformidling Randers, Galleri 34 Randers, Galleri Molevit Skagen.  

Lise Bro Egelund,
Terndrupvej 17,
Elbæk 8700 Horsens
29909621

Mine malerier er Inspireret af museums -galleribesøg - samværet med kompetente mennesker såvel på kurser som i hverdagen.

Har altid været glad for at tegne og male i det hele taget at bruge farver og former. Det nonfigurative stammer fra kunstneren Henning Gjedde, han var nabo til mit barndomshjem og han tog mig ofte med på gallerier. Jeg bevarede kontakten til ham indtil hans død og i dag maler jeg stadig med nogle af hans pensler.

Det vigtigste er farverne og kompositionen, det er nok i den nævnte rækkefølge. Jeg maler ikke i en bestemt stil. Nogle gange forestiller det slet ikke noget, og andre gange ligner det noget, se det selv i min udstilling her.

Jeg fik for alvor sat turbo på maleriet. Da jeg sammen med sin mand flyttede til Elbæk i 2001, efter vi i 25 år havde været forstander par på Gudenådalens Ungdomsskole.

Jeg har udstillet en lang række steder. Bl. a. på Ulstrup Slot og Royal Unibrew i Faxe.
På Gudenådalens Ungdomsskole hænger flere bestillingsarbejde med symboler på livet der var på skolen dengang Mogens og jeg var forstanderpar.

Ellers har jeg udstillet hos:

Efterskolernes Lederkursus.    Nørrevang, Stensballe Horsens. Nørre Nissum Seniorhøjskole. Eriksminde Efterskole. Faxe Bryggeri.  Regionhospitalet Horsens.

Søjlehuset , Tandlægerne Silkeborg.   Galleri Præstegaaden, Frederiks.
Filosoffen, Odense HCA – festival censureret udstilling.  Tørring- Uldum censureret udstilling.  Kunst og Design Godsbanen Århus.  Vejstrup Valgmenighed, Fyn.  Nørhald Kunstforening, Mellerup